maanantai 27. elokuuta 2012

Hoitajaminimi ajaa kunnat kuralle




Kouvolassa vähennetään vanhusten laitospaikkoja, jotta saataisiin aikaan säästöjä. Kouvolassa pyritään lisäämään kotihoitoa ja tehostettua palveluasumista. SDP kuitenkin haluaa, että Kouvola laittaisi lisärahaa vanhusten laitoshoitoon. Miksi? 

Kotonahan me jokainen haluamme tietenkin asua ja olla, mutta aina se ei ole mahdollista. Kun kotona ei enää pärjää, niin tällöin ainoaksi vaihtoehdoksi jää kodin ulkopuolinen hoito. Erilaisia vaihtoehtoja on palveluasumisesta aina laitoshoitoon.

Hoiva ja hoito pitää antaa käypähoito suositusten mukaisesti, yksilöllisesti ja oikea aikaisesti. Jokainen vanhus on oma ainutlaatuinen yksilö, jota pitää inhimillisesti kohdella. Nyt kun lakiin kirjataan, että laitoshoidossa pitää olla 7 hoitajaa 10 vanhusta kohden, niin hukkaamme kalliita resursseja. Lisäämällä resursseja laitoshoidossa, joidenkin arvioiden mukaan jopa tuplaamme budjettimenot vanhustenhoidon osalta. Tämä 73 miljoonaa euroa lisärahaa, jonka hoitajaminimi vaatii toimiakseen on pois jostakin muualta. Pahoin pelkään, että hoitajien määrä kotihoidossa vähenee.

Muistuttaisin kaikkia teitä, että jo nyt on pulaa hoitohenkilökunnasta ja monissa paikoissa tehdään töitä alimiehityksellä. Siinä ei paljon maksimit tai minimit auta, kun hoitajia ei yksinkertaisesti ole riittävästi, eikä toki ole rahaakaan. Väitän, että saamme nostettua vanhustenhoidon tasoa organisoimalla hoitoa uudella tavalla. Olisi syytä lähteä tarkastelemaan rakenteita ja puuttua vallitseviin epäkohtiin. Kaikki vanhukset, eivät tarvitse 0,7 hoitajaa, osa vanhuksista tulee toimeen myös vähemmillä avuilla. Olisi syytä arvioida hoidon vaativuus ja tämän perusteella päättää hoitajien tarve. Emme voi elää kuin neuvostoliitossa ja tehdä seuraavat neljä vuotta tehtaassa tennismailoja, vaikka ruoasta olisi pulaa.

Valtionvarainministeri Jutta Urpilainen Kouvolassa käydessään totesi, että ”Suomen vanhustenhoito on muita Pohjoismaita jäljessä, ja sen tason nostaminen on minulle henkilökohtainen uskottavuuskysymys”. Hyvä ministeri, Suomi on vanhustenhoidossa jäljessä muita Pohjoismaita, koska olemme painottaneet liikaa laitoshoitoa vanhustenhoidossa. Hyvä ministeri, miksi te siis haluatte, että Suomi painottaisi lisää tähän kalliiseen hoitomuotoon? Eikö olisi syytä seurata muita Pohjoismaita ja vähentää hallitusti laitoshoitoa ja painottaa kotihoitoa tai kodinomaista hoitoa?

Pasi Helander (Kok.)

sunnuntai 5. elokuuta 2012

Valot sammutettava keskustasta!


Kouvolan kaupunki aikoo lopettaa solidaarisuuden osoituksena maalla asuville ihmisille keskustan jalkakäytävien kunnossapidon talvella. Ainoana syynä siis keskustan jalkakäytävien hoitamattomuudelle on, ettei taajamienkaan ulkopuolella kaupunki auraa kävelyteitä.

Hoitamattomilla jalkakäytävillä Kouvola aikoo saada 300 000 euron vuosittaiset säästöt aikaan. Onneksi Kouvola lanseerasi viime vuonna tekstiviestipalvelun, jolla se varoittaa teiden liukkaudesta, tulipa tuokin palvelu tarpeeseen.

Kouvolassa lonkkamurtumia sattuu vuosittain noin sata. Pelkästään lonkkamurtumista kaupungille aiheutuu 2,7 miljoonan euron kustannukset. Jos keskustan kävelytieverkosto jätetään talvisin hoitamatta, niin olen varma, että lonkka- ja muista murtumista aiheutuvat kustannukset ovat enemmän kuin tuo 300 000 euroa vuodessa.

Järjetöntä toimintaa, kyllä kaupungin on hoidettava kadut verovaroin! Samaan hengenvetoon kaupunki voisi sammuttaa keskustan valot, sillä eihän taajamienkaan ulkopuolella ole kaupungin valoja. Kiinteistön omistajat voivat pitää valot päällä, jos näin haluavat.

Pasi Helander (Kok.)