tiistai 21. tammikuuta 2014

Alkoholiveron korotus ei vähennä kulutusta

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) otti kantaa Tallinnan-risteilyllä alkoholipolitiikkaan. Huovisen mukaan verokorotusten linjaa tulee jatkaa. Lisäksi Huovinen mainitsi että keskiolutta tulisi laimentaa ja se tulisi siirtää Alkon valikoimiin.

Veron korotukset lisäävät viinarallia Tallinnasta ja vähentävät työpaikkoja Suomesta . Tällä hetkellä esimerkiksi oluen hinnasta on veroa 60–80%. Kuinka korkea verotus olisi Ministeri Huovisen mukaan sopiva?

Järkevintä olisi pyrkiä siirtämään alkoholin kulutus ravintoloihin. Kohdennetut veron alennukset ravintola-alalla piristäisivät Suomen taloutta ja toisivat uusia työpaikkoja sekä panimo- että hotelli ja ravintola-alalle. Lisäksi viinaralli Virosta vähenisi ja verotulotkin jäisivät Suomeen.

Tällä hetkellä Virosta tuodun alkoholin määrä ylittää kaikissa Suomen ravintolaoissa myydyn alkoholin määrän. Panimoliiton mukaan nykyisellä matkustajatuonnilla Suomen valtio menettää verotuloja arviolta yli 300 miljoonaa euroa vuodessa. Kohdennetut veron alennukset ravintola-alalle eivät lisäisi alkoholinkulutusta, vaan ne siirtäisivät kotijuopottelun ravintoloihin. Ravintola-ala arvioi, että veroale toisi jopa 10 000 uutta työpaikkaa.


Pasi Helander (Kok.)

lauantai 11. tammikuuta 2014

Kouvolan talous tasapainoon irtisanomisilla

Kaupunkien suurin menoerä on henkilöstömenot. Kuntaliitoksia tehdään, jotta vierekkäisten kuntien ylisuuria hallintorakenteita voitaisiin laittaa yhteen ja tätä kautta vähentää henkilöstöä. Lainsäätäjät ovat turvanneet yhdistyvien kuntien työntekijöille viiden vuoden irtisanomissuojan. Irtisanomissuoja on loppunut Kouvolan osalta vuoden 2014 alussa.

Kouvola on aloittanut nyt yt-neuvottelut ja selvityksen siitä ketä irtisanotaan. Alustavasti irtisanomistarpeeksi on arvioitu 300–600 henkilöä. Ensimmäisen vaiheen yt-neuvottelut on saatu päätöksen. 37 henkilöä tullaan irtisanomaan. Tällä menolla yt-neuvottelut ja henkilöstön vähennykset tulevat kestämään useamman vuoden. Toisin sanoen kuntatyöntekijät roikkuvat löysässä hirressä kaiken tuon ajan – tuleeko potkut vai jatkuuko työt?

Täydellisessä maailmassa kaupunki olisi kartoittanut henkilöstön vähennystarpeen tuon viiden vuoden irtisanomisturvan aikana ja henkilöstö olisi vähennetty vuoden 2014 alussa. Mutta mehän asummekin Kouvolassa.

Vieläkään ei olisi liian myöhäistä tarjota vapaaehtoisia irtisanomispaketteja, joita käytetään yleisesti yksityisellä sektorilla. Tarjotaan työntekijälle puolen vuoden tai jopa vuoden palkkaa ilman työvelvoitetta. Tämä olisi tietenkin kannattanut tehdä jo, kun kunnat yhdistyisivät. Tällä menettelytavalla olisi säästetty 4-5 vuoden palkanmaksut/irtisanoutunut työntekijä.

Pelkään, että kaupungin päättäjät lakkauttavat joitakin virkoja ja perustavat toisia tilalle tai ne virat muutetaan ns. asiantuntijatehtäviksi. Pahimmassa tapauksessa asiantuntijapalvelut ostetaan entisiltä kunnanvirkamiehiltä konsulttipalveluina.

Kouvolan päättäjät ovat yksimielisiä talouden tasapainotuksen tarpeesta. Päättäjätkin ymmärtävät, että tulot eivät kata menoja. Mutta toisaalta ei ymmärretä sitä, miten tulot saataisiin kattamaan menot. Ei suostuta tekemään palveluverkkoa karsivia päätöksiä, jolloin henkilöstöäkin voisi vähentää tai ei suostuta nostamaan veroja, mitä itse pidän positiivisena. Ilmeisesti odotamme pakkorakoa, jolloin meidät on pakotettu karsimaan palveluverkkoa ja nostamaan veroja.


Pasi Helander (Kok.)