sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Vahva kyllä Natolle

Keskustelu Suomen Nato jäsenyydestä on jälleen herännyt. Monien mielestä nyt ei ole oikea aika liittyä Naton jäseneksi, koska Ukrainassa on kriisi päällä ja Suomen liittyminen Natoon saatettaisi tulkita provokaatioksi Venäjällä. Silloinkaan ei ole hyvä hetki liittyä Natoon kun kriisi ei ole näköpiirissä, koska liittymiselle ei ole tarvetta.  

Listaan muutamia vallalla olevia faktoja ja perustelen Nato jäsenyyttä niiden avulla. Ensinäkin Venäjän tämän päivän kehityksen suunta on huolestuttava. Muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin on antanut sen suuntaisia lausuntoja, että Venäjästä rakennetaan uudelleen entisaikojen imperiumia. Suomihan on kuulunut Venäjän imperiumiin kauemmin, kuin on ollut itsenäinen valtio.

Venäjän läntisistä rajamaista Suomi, Valko-Venäjä, Ukraina ja Georgia eivät kuulu Natoon. Venäjä kävi vuonna 2008 lyhyen sodan Georgiaa vastaan. Ukraina, joka on pinta-alaltaan Euroopan toiseksi suurin valtio, on nyt sodan partaalla. Valko-Venäjä on tiukasti Kremlin talutusnuorassa, eikä Venäjällä ole näin sotilaallisia intressejä maata kohtaan. Miten on Suomen laita?

Suomessa seurataan tarkasti mitä Ruotsissa tehdään Nato jäsenyyden suhteen. Venäläiset yllättivät ruotsalaiset housut kintuissa vuonna 2013. Venäläiset pommikoneet pääsivät Ruotsin rajalle asti ilman, että kukaan Ruotsissa huomasi yhtään mitään. Toki Naton koneet Virosta nousivat ilmaan tarkastamaan tilannetta.

Ruotsin liittyessä Natoon suomenkin on liityttävä. Liittymisprosessi Natoon vie vuosia. Jos päätös tehtäisiin nyt, Suomi ja Ruotsi olisivat Naton jäseniä aikaisintaan 2020. Tämä tietenkin edellyttää sitä, että kaikki nykyiset Natomaat hyväksyisivät uudet jäsenvaltiot. Olisiko kukaan uskonut 6 vuotta sitten, että Venäjä olisi uhka Ukrainan suvereniteetille?

EU ei anna sotilaallisia turvatakuita Suomelle, Nato antaisi nämä takuut. Suomi saa nauttia EU:n poliittisista turvatakuista ja Naton rauhankumppanuudesta. Myös Georgia ja Ukraina ovat Naton rauhankumppaneita, joten tästä ei juurikaan näyttäisi olevan turvallisuutemme kannalta lisäarvoa.

Mielestäni Suomen sekä Euroopan yleisen turvallisuuden ja vakauden takia Suomen että Ruotsin olisi liityttävä Naton jäseneksi.


Pasi Helander (Kok)