tiistai 2. huhtikuuta 2013

Ammattiyhdistyspolitiikka syrjäyttää nuoret

Ammattiyhdistysten juuret ulottuvat teollistumisen alkuajoille. Ammattiyhdistykset ovat saaneet paljon hyvää aikaan ja ne ovat muun muassa luoneet hyvinvointivaltiolle perustan. Nykyisin ammattiyhdistysliikkeet ovat kuitenkin nuorten työllistymisen esteenä.

Kouvolan kaupunki lomauttaa lähestulkoon koko henkilöstönsä menojen kattamiseksi. Lomautukset ovat välttämätön paha. Lomautukset tuovat mukanaan sen, ettei kaupunki voi palkata nuoria kesätöihin. Kouvolan kaupunki on ollut iso työllistäjä ja suosittu työpaikkaa nuorten keskuudessa. Monelta nuorelta jää tänä vuonna ensimmäinen kesätyöpaikka saamatta. Ammattiyhdistysliikkeet pitävät kynsi hampain kiinni, siitä periaatteesta, ettei lomautusten aikana saa palkata määräaikaisia työntekijöitä.

Toivoisin ammattiyhdistysliikkeiltä nyt sitä solidaarisuuden siementä, jonka ansiosta ammattiyhdistysliikkeet ovat siinä asemassa, jossa ne nykypäivänä ovat. Antakaa nuorten työllistyä, antakaa nuorille mahdollisuus. Monet nuoret, jotka eivät saa tänä vuonna sitä ensimmäistä kesätyöpaikkaa, viettävät koko kesän laakereillaan ja näin he ovat erittäin suuressa syrjäytymisvaarassa.

Pasi Helander (Kok.)

8 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Kyllähän poliittisten päättäjien olisi luullut ymmärtävän, mitä kaikkea ikävää seuraa, kun lähdetään lomautusten tielle.Olen kyllä itsekkin huolissani nuorten syjäytymisestä, joten toivon että tämä vuosi on todellakin vain poikkeus tilanne.Käsittääkseni koululaisia kyllä työllistetään tänäkin kesänä.Sitä en kuitenkaan voi hyväksyä, että kaupunki palkkaisi omilla määrärahoillaan "kausityöntekijöitä" tekemään niitä töitä joita lomautetut olisivat voineet tehdä itse.Sehän tuntuu ihan "hölmöläisten hommalta"!
    Harri Nieminen JHL

    VastaaPoista
  3. Mitä sellaisia töitä jää jäljelle, joita lomautetut eivät olisi voineet tehdä ja joita koululaiset voisivat tehdä?

    VastaaPoista
  4. He voivat toimia vuorollaan työssä olevien vakinaisen henkilön apuna.On kaksi eri asiaa "sijaistaa" jotakin tehtävää kuin olla siinä aputyöntekijänä ja perehtyä työelämään. Koululaisia ym. työhön tutustujia ei voi laittaa vastuunalaisiin tehtäviin, ja heillä on oltava vastuun kantava perehdyttäjä sovittuna. Sen määrä jo työsuojelulakikin.En tiedä minkäläisessä työ maailmassa Pasi Helander on kasvanut, mutta minulle nämä asiat avautuvat, sillä näkemyksellä, jonka olen oppinut 30 vuoden kunnallisella palvelulla.

    Työkoneenkuljettaja/Luottamusmies JHL
    Harri Nieminen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pasi Helander aloitti karkkirahan hankinnan työnteolla 13-vuotiaana. Postitin kirjeitä Laitosjalkineella. Tuntipalkkani oli 25 markkaa/tunti. Tein töitä Laitosjalkineella, koska isäni työskenteli ko. firmassa. Heti kun sain alkaa tekemään kaupungilla töitä ajoin nurmikoita ja kitkin rikkaruohoja. 17-vuotiaana menin Oriveden puolivakinaiseen palokuntaan ja 18 vuotta täytettyäni aloin tekemään päivystyksiä. Sittemmin opiskelin sairaanhoitajaksi, olen toiminut muun muassa Tehyn luottamusmiehenä. Nykyisin työskentelen lääke-edustajana. Se lyhykäisyydessään työurastani.

      En ole missään vaiheessa vaatinut, että nuori toimisi vakituisen sijaisena!Mutta mitä kesätöitä kaupunki tarjoaa tänä kesänä nuorille? Lomautusten ulkopuolelle jää

      -luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut
      -oppisopimussuhteiset, jotka ovat määräaikaisessa työsuhteessa
      -määräaikaisessa työsuhteessa olevat työntekijät, jotka eivät toimi vakinaisen työntekijän sijaisena
      - palkkatuella työllistetyt
      - pysäköinninvalvojat
      - kehitysvammaisten ja autistilasten erityisluokanopetus
      -perhetukikeskuksen vastaanotto-osasto ja turvakoti
      -Nuorisokeskus Anjalan henkilöstö
      -asumispalvelujen ympärivuorokautinen ja ei-ympärivuorokautinen asuminen
      -aikuispsykiatria
      -terveysasemat
      -päivystyspalvelut
      -Pohjois-Kymen sairaala
      -terveyskeskussairaala
      - ympärivuorokautisessa hoidossa ja kotihoidossa työskentelevä jaksotyöaikaa tekevä hoitohenkilöstö
      -kotihoitoa tukevat palvelut/hoitohenkilöstö
      -maatalouslomittajat
      -ympärivuorokautisissa laitoksissa työskentelevät jaksotyötä tekevät ruokapalvelujen työntekijät ja puhtauspalvelujen Kouvolan terveysaseman osastojen jaksotyötä tekevät laitoshuoltajat

      Esimerkiksi puistotöitä nuoret eivät pysty tänä kesänä tekemään. Toivon kovasti, että olen väärässä ja toivon että 300 nuorta saa kaupungilta kesätyöpaikan (kovasti tätä epäilen). Nuoret saavat tehdä vain niitä töitä, joita lomautukset eivät koske.

      Poista
  5. Luottamusmiehenä tiedän tuon listan minkä luettelit.Oletko ymmärtänyt, että kaikki eivät ole "pakkolomalla" yhtä aikaa.Silloin siellä missä normaalit työt jatkuvat on myös työtä ja tekemistä nuorille.Se voi olla esim. vaikka vuosi siivouksen suorittamista, siivoojan apuna kouluilla jne.KOululaiset voivat työskennellä siis mukana kaikissa toiminnoissa kuin ennenkin kunhan vain työ turvallisuutta ei vaaranneta,eli ovat kokeneitten työntekijöiden ohjauksessa.
    En ymmärrä miten tästä on tullut näin vaikea asia ymmärtää?

    Harri Nieminen Työkoneenkuljettaja/JHL luottamusmies

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän toki että nuoria koskee hieman erilainen työsuojelulaki kuin täysi-ikäisiä. Ja harjoittelijoita voidaan palkata normaalisti lomautusten aikana.

      Lomautukset tullaan jaksottamaan kaiketi niin, ettei niitä pidetä yhtäaikaisesti (sinulla on varmasti parempaa tietoa asiasta).

      Toivotaan, että olet oikeassa ja nuoria palkataan niihin töihin joihin aiempinakin vuosina ja ennen kaikkea yhtä paljon. Tästä huolimattakin 250-300 nuorta saa vain kaupungilta kesätyöpaikan. Liian moni nuori jää ilman töitä. Esimerkiksi Oulussa ja Hämeenlinnassa kaupungit kustantavat kesätyöseteleitä, joilla nuoret voivat hakea kesätöitä paikallisista yrityksistä. Kannattava ajatus myös Kouvolassa. Taitaa olla niin, että perussuomalaiset ajavat tätä asiaa?

      Poista
  6. Mitä mieltä olet ns."ostopalveluiden" lisäämisestä ja omana työnä tehtyjen toimitojeen alasajosta säästökeinona?

    Harri Nieminen/JHL

    VastaaPoista