tiistai 3. joulukuuta 2013

Neljän vai kymmenen miljoonan euron miinus?

Muutama päivä sitten Kouvolan sanomissa kerrottiin, että Kouvola tekee odotettua paremman tuloksen. Budjettivajetta ei olekaan kymmentä miljoonaa euroa vaan vain vaivaiset 4 miljoonaa euroa. Iloitseminen olikin liian aikaista. Kouvolan kaupunginhallitus on torpannut säästöehdotukset, joten tulos taitaa ollakin taas lähempänä -10 000 000€.  

Kouvolan taloudessa on paljon sisäsyntyisiä ongelmia. Nämä sisäsyntyiset ongelmat ovat seurausta huonoista päätöksistä, joita Kouvolan päättäjät ovat tehneet. Totuuden nimissä täytyy myöntää, että osa Kouvolan kohtaamista ongelmista on seurausta myös maailman laajuisesta talouden taantumasta.

Millä aseilla Kouvola aikoo nousta nykyisestä tilanteestaan? Moni vasemmistolaisempi huokaisee tässä vaiheessa ja sanoo ääneen, että onhan kunnilla verotusoikeus. Myönnän, on toki, mutta onko parempi vaihtoehto, että veronmaksaja menee konkurssiin liian suuren verotuksen takia, kuin että kunta menee?

Kunnallisveron korotuksesta ei ole hyötyä kuin hetkeksi. Viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana kunnallisvero on noussut keskimäärin yli kolme prosenttiyksikköä, toisin sanoen noin 1 % /10 vuotta. Tällä yksinkertaistetulla matematiikalla maksamme kunnallisveroa Kouvolassa vuonna 2050 24 %. Minusta se on täysin kohtuutonta!

Veronkorotusten tie on käyty loppuun, nyt on otettava käyttöön muut keinot! Kouvolan on mahdollistettava uusien työpaikkojen syntyminen kaupungin alueelle, sillä työllisyys on parasta sosiaaliturvaa. Lisäksi liian suuresta organisaatiosta on luovuttava, yksinkertaisesti siitä syystä, että meillä ei ole enää varaa siihen.


Pasi Helander (Kok)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti